Sector

Platteland Troef

Platteland Troef… dat is een project met een nieuwe aanpak qua toeristisch onthaal.

Platteland Troef... dat is toeristische info brengen op die plekken waar de bezoeker zich bevindt.

Platteland Troef… dat is opleiding voorzien voor toeristische ondernemers zodat zij een ambassadeursrol kunnen opnemen en het eerste aanspreekpunt vormen voor toeristen op het platteland. 

Platteland Troef… dat is plattelandsondernemers ondersteunen om werk te maken van een (nog) beter digitaal toeristisch onthaal.  

Wat realiseerden we in 2023?

Logieswerking

Toerisme Awards 2023  

Toerisme Vlaams-Brabant organiseerde in 2023 voor de derde maal de Toerisme Awards in het PIVO in Asse. 

Een event om de ruime toeristische sector in de kijker te zetten en een aantal verdienstelijke aanbieders van toeristische producten te belonen voor hun inzet en innovatie. Want zonder hen geen toeristen en geen inkomsten uit toerisme.  

Er waren 77 kandidaten voor de Toerisme Awards. Een professionele jury werd aangeduid om de inzendingen grondig te evalueren. Zij nomineerden per categorie drie inzendingen. De uiteindelijke winnaars werden bepaald door een publieksstemming. Alle genomineerden kregen van ons een digitaal promopakket aangeboden om zichzelf in de kijker te zetten bij het grote publiek. De genomineerden en de winnaars? Die vind je hieronder!  

 1. Erfgoed: 
  Molenwerkgroep Betekom - Begijnendijk 
  Felix Art & Eco museum - Drogenbos 
  Abdij en microbrouwerij  - Grimbergen - WINNAAR 
   
 2.  Meest inclusieve onderneming:
  Vakantiewoning De Schuur - Tienen
  Vakantiewoningen Station Racour - Landen 
  Vzw Het Hof van Vlaanderen – Aarschot - WINNAAR 
   
 3. Logies die uitblinken in digitale communicatie:
  Hotel en glamping De Pluimpapaver – Aarschot - WINNAAR 
  Vakantiewoning Trumpet House - Leuven
  Vakantiewoning Villa Veldzicht - Glabbeek 
   
 4. Meest fietsvriendelijke onderneming 2023:
  Vakantiewoningen Station Racour - Landen
  Fietscafé Rustinneke – Pepingen - WINNAAR
  Hotel en glamping De Pluimpapaver - Aarschot
   
 5. Hét wandelproduct 2023:
  Met de Witte op stap – Scherpenheuvel-Zichem 
  Terlanenveld – Overijse
  Streek-GR Hageland – Regio Hageland & Leuven - WINNAAR 

Voor de zesde award kon het publiek niet stemmen. Die werd namelijk gekozen en uitgereikt door de toeristische sector zelf. Voor ‘Dé toeristische onderneming 2023’ werden 9 inzendingen genomineerd door de jury.  

De kandidaten voor deze award hebben hun onderneming heruitgevonden en hun aanbod verder doen reiken dan de oorspronkelijke core business van de onderneming. Stuk voor stuk hebben zij een succesvol toeristisch project uitgewerkt dat een voorbeeld is op het vlak van klantenbeleving en ondernemingszin - een meerwaarde voor het toeristisch aanbod in Vlaams-Brabant! De kandidaten tonen met hun product of project aan dat zij een warm hart toedragen aan het toerisme in hun regio. 

De 9 kandidaten waren: 

- Bierhuis Oud-Beersel – Beersel 
- B&B Miranoza – Oud-Heverlee 
- Vakantiewoning De Schuur – Tienen 
- Hotel en glamping De Pluimpapaver – Aarschot 
- Boerke van Meensel – Tielt-Winge 
- Scootevents – Lennik 
- Pajotse Fietsverhuur De Spaak – Gooik 
- Taverne Het Bos – Merchtem 
- Brouwerij Boon – Halle  

Hotel & Glamping De Pluimpapaver schoot uiteindelijk de hoofdvogel af en mocht de felbegeerde sectoraward mee naar huis nemen. Die staat nu fier te blinken op de schouw in Rillaar! 


Daarnaast was het event ook opgezet als heuse gala-avond voor de 300 genodigden – een uitgelezen moment om de toeristische sector in de bloemetjes te zetten voor hun grote inzet om de provincie en haar regio’s op de kaart te zetten. Een netwerkmoment ook om nog meer samenwerking en innovatie te stimuleren. 

Uit de evaluatie achteraf bleek een grote tevredenheid door de deelnemers en de toeristische sector over dit event. Zeker het netwerkmoment en de uitgebreide publiciteitscampagne voor de sector werden enorm geapprecieerd. De awardavond werd dan ook uitgebreid opgepikt in de regionale pers.

Meer info over de Toerisme Awards en de verschillende winnaars kan je terugvinden op https://www.toerismeplatform.be/awards.