Hageland

Hageland, zoveel om van te proeven! 

Het Hageland als bestemming onvergetelijk maken door campagnes, netwerking en opleiding maar vooral samen met 20 gemeenten, verschillende partnerorganisaties, ondernemers en talrijke logiesuitbaters. 

Een kleurrijke streek, dat Hageland. Dat heeft niets te maken met de witte en roze bloesempracht in het prille voorjaar. Of met de groene en rode druiven op de wijnhellingen. Maar wel met de bijzondere mensen die je hier ontmoet. 

Campagnes van 2024 in het Hageland: 

Samenwerkingen

We werken naast de Hagelandse gemeenten nog met heel wat andere partners samen. Hetzij structureel, zoals met de organisatoren van de Houwaartse en Wezemaalse wijnfeesten of De Merode vzw, hetzij op projectbasis zoals de strategische projecten in de Gete- en Demervallei. Daarnaast hebben we ook een adviesfunctie voor heel wat projecten van Leader Hageland, Platteland Plus en Toerisme Vlaanderen. Zo is er Platteland Troef en Geetways op het Groene Spoor, twee projecten die bouwen aan een kwalitatiever onthaal in het Hageland. 

Daarnaast is op 10 april 2024 het Interreg VI project De Wijnstraat van start gegaan. In een unieke, samenwerking bundelen Vlaanderen en Nederland hun krachten om duurzaam wijntoerisme te ontwikkelen en vier wijngebieden (Hageland, Haspengouw, de Maasvallei en Mergelland/Zuid-Limburg) met elkaar te verbinden in een wijnstraat tot over de eigen landsgrenzen. Op de planning staan een onderzoek over de regionale wijnidentiteit, productontwikkeling en een innovatief en duurzaam wijnecosysteem. In elk wijngebied wordt ook een wijnhub gecreëerd, een startplaats voor wandelaars en fietsers om de ruimere wijnstreek te ontdekken. In het Hageland wordt dat het Kasteel van Horst. Negen vooraanstaande partners willen samenwerken om dit ambitieuze project te realiseren, nl. Hogeschool PXL, Toerisme Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant, Stichting VVV Zuid-Limburg, KU Leuven, Herita, Bisschoppelijk Centrum Rolduc en gemeente Kerkrade.