Belevingscentrum '14-'18 Tildonk

Het Belevingscentrum ‘14-’18 bevindt zich in het voormalige Ursulinenklooster in Tildonk en brengt aan de hand van authentieke verhalen de oorlogsgeschiedenis van de provincie weer tot leven.


Wat maakt het belevingscentrum voor jouw gasten of bezoekers een ervaring rijker?
Ze komen op een interactieve manier alles te weten over WOI in onze regio. Ze worden als het ware ter plekke meegezogen in de sfeer en beleving van die tijd. Via de module  ‘In de ogen van een vluchteling’ word je letterlijk meegenomen in het beeldverhaal van mensen op de vlucht,  weg van het geweld en de oorlog, op zoek naar veiligheid en een nieuwe thuis. Of laat hen de fototentoonstelling in de kloostertuin van de Engelenburcht ontdekken. ‘Door de lens van de bezetter’ toont unieke beelden van Vlaams-Brabant tijdens WOI. Of gaan ze liever niet alleen op pad? Dan kunnen ze zich laten begeleiden door onze inspirerende gidsen. Ze brengen je tal van verhalen over de bezetting van het ursulinen-klooster, de belegering van Antwerpen die vanuit Tildonk aangestuurd werd en de zware gevechten die in de omgeving plaatsvonden. Laat je gasten ontdekken hoe het leven was in tijden van Duitse bezetting, met veel intriges, mysterieuze verdwijningen en vooral veel coq-au-vin!

Ook aan de allerjongsten wordt gedacht. Zij kunnen mee op pad met Jerome en Gustavine. Ze nemen hen mee op ontdekkingstocht door de oorlogsjaren met een zoektocht op kindermaat. De zoektocht in het spoor van Jerome en Gustavine wordt van 1 september tot 30 juni gratis aangeboden bij een inkomticket. Of ze kunnen met hun (groot)ouders een rondleiding ‘Met Handen en Voelen’ in het Belevingscentrum ’14-’18 volgen. Dit is een toffe, interactieve ontdekkingstocht op kindermaat door het niet zo heel verre verleden. Ze krijgen antwoorden op vragen zoals ‘Waarom zou je elk jaar een metalen fietsplaatje aan je tweewieler hangen? Stijfsel, wat doe je daar eigenlijk mee? En hoe ruikt Eau de cologne?’ Deze begeleide rondleiding is op maat van kinderen van 6 tot 12 jaar.

In de brasserie ‘Engelenburcht My Resto’, waar vroeger de missiezusters aten, of op het zonnige terras in de binnentuin is het heerlijk verpozen voor een drankje, een lunch of diner. Tijdens het weekend kan je dineren of brunchen in de voormalige kapel van het klooster.

Meer info over het Belevingscentrum ’14-‘18 vind je hier.